5 Şubat 2011 Cumartesi

AVOKADO SALATASI (DİP SOS)

Avokado ve faydaları
Özellikleri : Avokado kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir.

.
Avokadonun Faydaları :

Zengin vitamin ve mineraller içeriği sebebiyle yetersiz beslenenler için önemlidir.
A, C ve E vitamini bakımından zengindir.
Lutein ve Glutathion gibi antioksidanlar içerir.
Kalp ve damar sağlığını korur. Kalp damarlarının daralması ve tıkanmasını önleyici özelliktedir.
Kandaki kötü kolesterolü düşürücü tekli doymamış yağlar içerir.
Diğer meyvelere nazaran daha fazla protein içerir.
Asparagin, aspartik asit, glutamin ve glutamik asit gibi serbest aminoasitlere diğer meyvelerden daha fazla oranda sahiptir.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Tansiyon düşürücü etkisi avokado yararları arasındadır.
Yangı giderici ve nemlendirici özelliğiyle avokado yağı egzema ve sedef sorunları için  faydalıdır.
Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
Sahip olduğu doymamış yağ asitleriyle kolesterolün yükselmesini önleyici etkiye sahiptir.
Hücrelerin yenilenmesini sağlayıcı özelliktedir.
Avokadonun yararları arasında zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkiside bulunur.
Sahip olduğu protein, vitaminler, mineraller sayesinde, küçük çocukların ve hamile kadınların sağlıklı beslenmesinde yararlıdır.
Avokado kalori: 100 gram avokado yaklaşık olarak 165 kaloriye sahiptir.
Avokado maskesi : Avokadodan hazırlanan maskeler cildi güzelleştirici, canlılık verici ve kuru ciltler için nemlendiricidir.


100 Gr. Avokadonun Besin Değerleri

Enerji (kcal) 143
kJ 600
Protein (g) 1,6
Lif 3
Karbonhidrat (g) 4,6
Yağ (g) 13,8
Doymamış Yağ Asitleri (g) 11,5
Doymuş Yağ Asitleri (g) 2,2
Magnezyum 36
Potasyum 477
Sodyum 5,1
Bakır 0,34
Kalsiyum 9,5
Çinko 0,61
Demir 0,75
Fosfor 36,5
Mangan 0,2
Vitamin A (IU) 343
Niacin (mg) 1,68
Vitamin B6 (mg) 0,24
Folik Asit (mg) 0,04
Pantotenik Asit (mg) 0,96
Tiamin (mg) 0,1
Riboflavin (mg) 0,1
Vitamin C (mg) 10,2
Vitamin E (mg) 2,92



Artık Türkiye’de Mersin ilimizde de üretilmeye başlanan avokado, besin değeri oldukça yüksek, bir meyvedir.  Ayrıca avokado, glutathion (glutatyon) denilen ve güçlü bir antioksidan olan toksin arındırıcıyı içermektedir. Glutatyon vücudunuzu tehlikeli oksitlenmiş yağlardan arındırır ve hücre hasarına neden olabilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Avokado içerdiği zengin minerallerle bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Avokadoyu yemek için olgunlaşmasını beklemek gerekir. Olgunlaşan avokado yumuşamasından anlaşılır. Yumuşayan avokado kararmadan yenmelidir. Avokadoyu olgunlaşana kadar oda ısısında bekletmek gerekir. Soğuğu sevmeyen bu tropik meyve buzdolabında saklanmaz.

Avokado hakkında bilgiler bunlar. Şimdi güzel bir salata tarifi verelim. Aynı zamanda dip sos olarak tüketilebilir. Özellikle balık yemeklerinin yanında harika oluyor.

AVOKADO SALATASI (DİP SOS)

MALZEMELER

- 1 ADET AVOKADO
- 2 DİŞ SARIMSAK
- YARIM LİMON

YAPILIŞI

ÖNCELİKLE AVOKADOMUZUN OLGUNUNU ALIYORUZ. EĞER SERTSE 2-3 GÜN BEKLETİN YUMUŞAR. KESİNLİKLE BUZDOLABINA KOYMAYIN. AVOKADOMUZU İKİYE BÖLÜYORUZ. ÇEKİRDEĞİ ÇOK BÜYÜK OLDUĞU İÇİN ETRAFINDAN KESEREK İKİYE BÖLÜN. İKİYE BÖLÜNEN AVOKADOMUZUN BİR YARISINI ELİMİZE ALIP İÇİNİ KAŞIKLA OYUYORUZ. YUMUŞAK OLDUĞUNDAN KOLAYLIKLA ÇIKACAKTIR. ELİMİZDE SADECE İNCE KABUĞU KALINCAYA DEK İÇİNİ BOŞALTIYORUZ.
ŞİMDİ İÇİ ÇATALLA GÜZELCE EZELİM. 
DİĞER YANDA SARIMSAĞIMIZI BİRAZ TUZLA EZELİM. ÜSTÜNE YARIM LİMON SIKARAK ÇIRPALIM.
AVOKADO VE SARIMSAK SOSUNU GÜZELCE KARIŞTIRALIM. SALATAMIZ HAZIR.
AVOKADO ZATEN YAĞLI BİR BESİN OLDUĞU İÇİN YAĞ İLAVE ETMİYORUZ.
SERVİS TABAĞINA ALIP GÖNLÜMÜZE GÖRE SÜSLEYEREK SERVİS EDİYORUZ.

AFİYET OLSUN.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...